När normfungerande inte tänker

Standard

Jag var duktig i lördags och tog hissen så ofta jag kunde för att spara knät och fötterna, istället för att springa upp och ner för stentrapporna hela tiden. Utan att överdriva tror jag det är nästan 10 gånger jag springer från bottenplan (två gånger från källaren) till vindsvåning och ner under en eftermiddag, det blir många trappsteg.

Wenngarns hiss är dock ganska patetisk: den funkar så länge man är smal, smidig, gående och hittar på slottet men det hade ju känts fint om fler än de som klarar de kraven kunde använda den. Bara på den halvtimme jag stod utanför slottet innan äventyret och väntade såg jag en med rullstol, en med barnvagn och en med stora gångsvårigheter (plus säkert någon med osynlig funktionsnedsättning!) som kunde haft nytta av hissen. Ingen av dem visste att det fanns hiss vilket kanske var bra eftersom de då inte blev besvikna över hur ogenomtänkt den var när jag visade. För att alls ta sig till entrén måste en rejäl grusplan korsas vilket är rejält drygt med hjul (oavsett om det är barnvagn, rullator eller rullstol), sen ska man veta att man ska gå mot en dörr till höger istället för till huvudentrén för där sitter en stor fin skylt om att det finns hiss (har man väl hittat dit vet man antagligen redan att det finns en hiss). Den dörren är dock väldigt smal (smalare än en rullator och noll svängrum för ens en smal rullstol/barnvagn) om man inte öppnar även andra sidan (vilket en normallång måste stå upp med båda armarna ovanför huvudet för att klara) och det är först ett trappsteg (lågt visserligen men väldigt osmidigt) och sedan en tröskel för att komma in. Sen kommer man genom en korridor fram till en trappa och tänker då antagligen att man kommit fel tills man tittar sig omkring ordentligt och ser en hiss stå till vänster bakom några vagnar. På andra våningen går det helt ok (förutom att det är rätt mycket trösklar i slottet) men på tredje måste man ta sig genom ett personalkök för att komma från hissen till själva slottet. I lördags stod det massor med kartonger och backar för så att det antingen krävdes klättring eller att jag flyttade på flera tunga lådor för att ta mig fram. Som GÅENDE. Och det var inte bara tillfälligt utan de stod där när jag kom halv 12 och när jag åkte vid fyra… Jag ska skriva till Wenngarn att det inte är okej men mest intressant är att påminnas om hur ofta anpassningar görs men ändå inte blir tillgängliga. Hur svårt det är för många normfungerande att sätta sig in i vad som behövs för att det ska bli tillgängligt. Samtidigt förstår jag inte hur svårt det är att testa? Väldigt många har ju ändå kört en barnvagn och om de inte kan föreställa sig hur det är att köra runt med en så kan de väl låna någons? Jag har alltså inte använt rullstol eller något annat rullande på Wenngarn, hade jag gjort det hade jag nog märkt ännu fler saker som inte funkade men allt det här såg jag bara genom att gå.

Det värsta är att personalen säkert tänker att ”det är ändå inga som använder rullstol här” eller ”folk ställer ändå barnvagnen utanför” men de vet ju inte hur det hade varit om det varit mer tillgängligt. Klart ingen klagar på hissen när många inte ens verkar känna till att den finns (hissen är tänkt för besökare – det finns en hel del skyltar, men de är uppsatta på fel ställen och dåligt formulerade).

Ja, det är svårt att släppa. Jag kan inte stänga av och sluta märka. Inte sluta se den gamle mannen som kämpar sig upp för trapporna flåsande och sen är för trött för att titta på rummen. Inte sluta tänka på vilken skillnad hiss kan göra, hur jag igår till skillnad från förra veckans ”dagen efter” kunde stödja på knät och gå tack vare den. Jag varken kan eller vill släppa det, det är viktigt.

13936903_10205378560504099_1386903881_n

Fint i alla fall att det stod en kartong med vaniljsås i hissen. Bra med nödmat om den skulle stanna eller nåt 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s