Pass om tro och konfa

Standard

Är så mycket som händer här hela tiden, många intressanta pass, roliga lekar och spännande samtal!

Igår hade vi ”trospanel” (om tro alltså, inte trosor…) med ledare och ledarassistenter från efterlägret (de jobbar två timmar/dag med olika saker och fem av dem är med oss). Deltagarna hade fått skriva frågor som vi sedan besvarade, rätt klurigt men kändes viktigt. På sätt och vis kanske det varit mer givande att ha med en präst eller annan genomtänkt troende men det här blev också ett bra sätt att visa att det går bra att vara stiftsgårdare och konfirmerad trots att man inte vet exakt vad man tror på och inte är sådär stereotypt kristen. Tvärtom är ju extremt få här stereotypt kristna och väldigt många beskriver sin tro som en diffus känsla av att det finns något större, att Gud är kärlek eller energi och att kristendom kan vara en kultur (gudstjänster, traditioner, sånger, sätt att vara osv) lika väl som en tro. Så det var bra att visa tror jag. Det blev en rätt bra mix mellan oss med vissa som tänkt mer och andra som tänkt mindre, vissa som var uppvuxna i kristna miljöer och andra som inte alls var det, vissa som var rätt säkra på vad de trodde och andra som ändrade sig från dag till dag. Alla ”passar” här på gården.

Jättebra frågor de hade ställt som ”hur vet man om man är kristen eller inte?”, ”är du kristen?”, ”finns Gud”, ”ser du Gud som en person?”, ”tror ni på allt som står i bibeln?”, ”tror ni Jesus gick på vatten?”, ”tror ni det är det Gud som bestraffar när dåliga saker händer?”, ”tror du Jesus kommer återvända till jorden?”, ”vad händer när man dör?”, ”var är man innan man föds?”, ”vad borde jag som kristen tycka om personer som tror på andra gudar eller inte tror alls?”, ”låtsas du någonsin att du inte är troende?”. Väldigt klurigt att svara på ibland, framförallt för efterlägrarna tror jag som inte hunnit fundera så mycket. Men det blev intressant och deltagarna uppskattade det. När vi pratade om dagen vid godnattstunden var det en som sa ”det var skönt att veta att man inte behöver vara säker på att man tror för att åka på konfirmationsläger” och då kändes det som att vi lyckats.
IMG_6260

På eftermiddagspasset idag hade vi ett nytt gäng efterlägrar-assistenter och då var temat ännu mer inriktat på själva konfirmationslägret. De gjorde en tipsrunda med frågor om sin konfirmandtid (vad hände dagen innan konfirmation (en bröt foten), hur många bus blev vi utsatta för (3), varför döptes Ella (för att hon ville och för att man måste det för att konfirmeras), rekommenderar vi andra att konfirmeras (JAAAA!!!!)). Det var en rolig aktivitet och jag tror det gav lite inblick i hur lägertiden kan vara. Sedan fick de sitta i smågrupper med en efterlägrare och fråga om konfirmandtiden. Alla verkar sugna, efterlägret gjorde bra reklam 🙂

Nu lite kort vila innan middag och sen grillkväll

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s