Loppis, kikärtsmaränger och tårta

Standard

Det är svårt att hinna skriva när jag gör så mycket men jag skriver när jag orkar. Blir det trist att behöva gå in och titta när jag inte skriver så ofta så går det utmärkt att trycka på ”följ bloggen” till höger och skriva in er mailadress så får ni mail när jag skrivit nya inlägg.

Jag hade ju lovat att skriva om kikärtsmarängerna så jag gör det även om det var över en vecka sen nu. Det var ju mors dag förra söndagen och då stod vi på Återvinningsfesten i Hornstull, en av Nordens största loppisar med över 100 000 besökare! Vi sålde saker från mormors lägenhet, det var ju verkligen hur mycket grejer som helst där och även om vi såklart ska spara en hel del så är det mycket som ska säljas. Det var härlig stämning och en kul dag, fick hyfsat mycket sålt och det kändes som att flera saker fick riktigt bra nya ägare 🙂 Moster hade fixat superfin skylt vilket jag tror drog många – visst ser det trevligt ut?
IMG_5456

Eftersom vi var där hela söndagen kunde jag ju inte baka någon mors dag-tårta då (vi behöver inte låtsas om att jag typ helt glömt bort att det var och skäms supermycket över det…) så jag gjorde det på måndagen istället. Ganska länge nu har det i vego-kretsar skrivits otroligt mycket om kikärtsspad eller aqua faba som det kallas. Alltså det som är kvar i burken/kartongen när själva kikärtorna tagits ut. Från köpta färdig-blötlagda kikärtor (och även andra bönor) alltså. Det går att göra spadet själv men det har jag inte dykt i för jag tycker det är superpraktiskt att köpa färdiga (och det innehåller inte som många tror massa konserverings- eller konsistensmedel). Det här spadet går då alltså att använda istället för ägg i olika sammanhang. Mest känt har det blivit att det går att göra maränger av och det är faktiskt ganska så galet coolt. Spadet går att vispa precis som äggvita och blir lika hårt. I helgen lärde jag mig av vännen Linnéas kock-pojkvän att både maränger och grädde ska vispas på låg hastighet för att inte bubblorna ska bli för stora – då håller de formen bäst sen. I spadet blandas ungefär lika mycket socker under fortsatt vispning och sen går de att spritsa eller klicka ut på plåt och in i ugnen. Länge i ugnen på rätt låg värme (100°C i 1,5 timmar stod det på receptet jag hade men tror jag hade de inne längre) och sen är de klara 🙂 Frågan är hur jag ska göra sen för att de ska hålla sig. Jag testade typ allt sist och inget blev perfekt:
Framme i en burk med lock blev de otroligt kladdiga och tappade knaprighet.
Framme utan lock ”smälte” de och blev till en klibbig sockermassa som var hopplöst svår att få bort från bänken.
I kylen ”försvann” de – blev hälften så stora och återgick till skumformen som de varit innan ugnen.
Jag testade att micra några som legat framme för att se om jag kunde få samma resultat som efter ugnsgräddningen men de blev bara ännu kletigare och lösa.
Det enda som fungerade var att ha dem i frysen! Då blev de typ perfekta!
Det här verkar dock inte vara ett vanligt problem för jag har inte läst om andra med det så kanske var det bara otur att det var väldigt varmt eller fuktigt eller så hade jag dem inne för kort tid i ugnen eller nåt. Skräms inte av det åtminstone, men testa eventuellt att ha dem i frysen om de börjar tappa konsistens framme.

Ovanpå marängbottnen hade jag chokladtryffelkräm (mjölkfri mörk choklad, mjölkfritt margarin, kakao, socker, sojagrädde) och hallon. Förra sommaren hade jag ju projekt att använda ätbara blommor till bakverken och lärde mig en massa som är ätbara men ingen av dem fanns i trädgården och så såg jag den här fina azalean. Insåg dessutom sist att det ändå sällan är någon som äter blommorna. Azalea och rhododendron är dock rätt giftiga så gör sig kanske bättre bredvid tårtor än på dem.
IMG_5458

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s