En dags ätande

Standard

IMG_5421
Vet inte vad som tog åt mig men igår blev en riktig matdag! Det är lite skumt faktiskt, jag blir ofta sugen på att fixa god mat här i Erikssund. Dels tycker jag det är roligare när det bara är till mig själv, det blir mycket mer avslappnat, ingen press och jag behöver inte anpassa mig efter andras smaker utan kan bara fokusera på vad jag tycker är gott och är sugen på. Fast sen när jag är klar blir det ofta så smarrigt att jag verkligen skulle vilja dela det med någon och få beröm 😉 Men ja, både bakning och matlagning blir det ofta mycket av när jag är här – ibland delar jag med mig och ibland äter jag upp det själv. En orsak till att jag tycker om det här är nog faktiskt att köket är så litet. Ibland är det superfrustrerande med ett litet kök för det går i princip inte att vara två i det. Men är man ensam så går det att sitta på en pall i mitten och nå allting utan att behöva resa sig, vilket är väldigt skönt för mina fötter! Sen finns det som alltid förbättringspotential – en spis som det inte tar 20 minuter att koka upp vatten på och som inte heller tar två timmar att svalna skulle ju vara skönt kanske… Men det funkar absolut, tar bara lite tid att lära sig.

Igår då, var ju så otroligt fint väder så spontana känslan kanske borde varit att vara ute hela dagen istället för att stå vid spisen. Har dock insett att även om min pollenallergi funkar så otroligt bra att den är nästan obefintlig just nu blir det jobbigt om jag är ute för långa stunder i taget. Så att äta ute och vara inne resten blir väldigt lagom. Vilket är helt okej för det är ändå så mycket mer än jag vågat hoppas på.

Frukost blev bara müsli med mandelmjölk och så ett glas juice till men att få äta det på hustrappen och höra alla fåglar gör det till en måltid värd att dela!
IMG_5403

Innan lunch var jag superduktig och ringde massa jobbiga telefonsamtal så då behövde jag belönas! Quorn-filéer med makaroner och en sås på bl.a. soltorkade tomater, oliver och sojagrädde blev supergott. Var lite tveksam till Quorn utan marinad men det blev jättebra, har mest använt wok-bitarna förut men filéerna är godare (undrar om det är inbillning, sådär som att pasta smakar olika beroende på om det är makaroner eller spaghetti fast det egentligen är samma smet). Måste ju utnyttja att vi har så många ställen att sitta på så lunchen åts på bryggan.
IMG_5407

Middag hade vi bestämt redan dagen innan att jag skulle fixa åt alla, hade pasta på gröna sojabönor att utgå ifrån och funderade på vad jag skulle göra med den. Ville göra något såsigt med mycket smak så pastan skulle få gosa in sig och inte bli torr som den blev en gång när jag åt den bara som den var. Och så skulle det vara mycket protein så inte muskelbyggaren Daniel kunde klaga på att vegetariskt inte går att äta. Det blev gratäng med allt möjligt i. Det jag visste att jag ville använda var kirskålen, jag tyckte det kändes jättekul att äta ogräs och egenplockad mat är alltid godare. Dessutom väldigt proteinrik!
IMG_5417
Sen blev det lök, vitlök, blandade bönor, broccoli…
IMG_5418
Sen bönpastan och en redning på blandad växtgrädde och mjölmix. Lite bruschetta-mix (röd pesto med oliver och soltorkad tomat), massa kryddor från skåpet som blandades hej vilt, lite färsk gräslök, lite balsamvinäger och ost (med mjölk, har fortfarande inte hittat något mjölkfritt alternativ som är lika gott) blandade jag också i såsen. Mer proteinrikt är nog svårt att få och mätta blev vi verkligen så jag tror jag lyckades 🙂 Nästa gång ska jag göra ”laekon” (vego-bacon typ) eller nåt för som så ofta med gratänger hade det passat med något smakrikt och krispigt till.
Kirskålen passade i alla fall väldigt bra, tuggade man på enskilda bitar blev det lite beskt men som en del i gratäng var det bara gott! Den här gången när jag plockade var jag inte alls lika petig med att det skulle vara nya skott eftersom jag behövde större mängd så antagligen var det därför som det blev mer smak på dem.
IMG_5420

Till efterrätt försökte jag göra brownie med hallonfluff men det gick ehe inte så bra… För det första blev brownien aldrig klar, efter en timme i ugnen var det fortfarande typ smet. Det gör ju dock inte så mycket för smet är också gott 😉 Men sen var det hallonfluffet. Först hittade vi ingen elvisp, eller själva elvispen hittade jag men inga vispar att sätta på. Så då skulle M vispa för hand. Efter ett tag insåg vi dock att sojagrädde tydligen inte går att vispa efter att den blivit fryst… Hehe, så där hade han suttit och vispat… Kakan var så ful så jag ville ju ha någonting på åtminstone så då tog vi lite ovispad grädde och Tofu Line-glass. Jag hade ju redan pressat ur vätskan ur hallonen eftersom man inte vill ha frön i fluffet så det blev hallonsås på. Hade ju varit mycket snyggare med hela hallon om man ändå inte skulle ha fluffet. Desperat försökte jag rädda den med strössel… IMG_5423Så här fin blev den förra gången jag gjorde den! Fast då var det ju till Y:s födelsedag så var kanske lite mer kärlek lagt på den 😉 Galet god blev den båda gångerna i alla fall.
Skärmavbild 2016-05-24 kl. 12.08.39

Skoj att tycka nåt är skoj. Att göra något praktiskt och bra som man kan njuta av! Längtar efter fler såna här dagar. Idag åt jag makaroner från gårdagen med färdig tomatsås direkt ur kastrullen till lunch så det går lite upp och ner 😉 Hoppas ni får nåt smarrigt i er idag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s