Maten på Costa Rica

Standard

DSC_7987
”Ris med bönor, bönor med ris, ris med bönor och kyckling och bönor med matbanan” är standardsvaret på frågan om hur maten är på Costa Rica. Gallo pinto även kallat bara pinto är ris med svarta bönor, buljong, koriander, Salsa Lizano m.m. och det äter ticos (CR-bor) minst tre gånger om dagen. Jag trodde min mage skulle tappa det helt av alla baljväxter men jag märkte ingenting alls och tror ingen annan gjorde det heller (vi hade ju bara två toalettbås så tror jag skulle märkt om någon varit dålig) så undrar om de gör något för att få dem snällare? Även om magen klarade det fint så var det kanske lite enformigt. Men så länge de svarta bönorna varierades med kikärtor och vita bönor osv gick det bra.

DSC_8213

Bevis på att de äter ris med bönor till frukost! Det roligaste är att det här är på Taco Bell – tydligen anpassar de verkligen utbudet för olika länder.

Det var mer kryddningen jag hade svårt för. Nästan allting smakade likadant, kanske är det så med många länders husmanskost. Även den kanariska maten tycker jag smakar väldigt likt, framförallt i början kändes det som att det inte gick att köpa någonting som inte smakade så. Y har skyllt lite av den smaken på koriander men det kan jag ju säga att korianderanvändandet på Teneriffa är ingenting mot det på CR! De har koriander (eller cilantro som de kallar det) i allt. Verkligen allt. Hemskt jobbigt tyckte jag att det sällan fanns något okryddat. Både riset, grytan och salladen var liksom smaksatt och nästan alltid med koriander i alltihop… De älskar det så mycket att när vi gick runt med en tico och han såg en koriander-buske så tog han en hel kvist och stoppade in i munnen! ”Här tar jag mig alltid en munsbit när jag går förbi” sa han bara. Och när vi hade matlagningslektion på HB och skulle göra tomatsalsa trodde jag det stod tre stjälkar koriander men kokerskan tittade på mig, skrattade och gav mig tre tjocka knippen! Tillslut hade jag koriandersmaken i munnen dygnet runt och när Y kom och vi skulle äta gjorde jag allt för att hitta mat med andra kryddor. Så jag kommer nog aldrig mer kunna äta koriander. Jag tyckte inte om det innan och efter tre veckor med det till alla mål blev jag inte härdad utan bara ännu mer avig mot det. Men det finns mycket annat! Eh… inte… Jodå, längs kusterna har de mycket fisk och skaldjur med andra typer av kryddningar och åker man som turist med möjlighet att välja vad man äter så tror jag man kan få det mer varierat.

IMG_4621

Ceviche är en klassisk rätt längs kusterna men finns överallt. Kall, rå fisk som är upplöst av att ha legat i citron. Serveras med massa grönsaker. Måste testas! Det som ser ut som nachos är friterad matbanan.

Det mesta var gott första två gångerna, det blev bara för mycket efter ett tag. Nu känner jag mig otroligt gnällig och kräsen vilket inte alls var meningen. När jag är pigg och glad och mår ok så kan jag äta nästan vad som helst, det är när jag är trött och mår illa som det blir jobbigt. Jag tyckte mycket om maten första två veckorna och var jättenöjd även om jag såklart fnissade åt att de äter bönor minst tre gånger om dagen osv. Det var efter att jag blev dålig andra helgen och mådde jätteilla och spydde upp koriandern som det inte kändes kul och jag verkligen saknade neutral mat. Typ helt smaklöst ris eller potatis och grönsaker hade varit perfekt men det äter de inte. Och mataffären hade inga riskakor vilket är min standardmat vid illamående. Hur kan de inte ha riskakor?! I Spanien är det galet stort – mycket större än i Sverige. Trodde verkligen riskakor var ett globalt fenomen.
IMG_4572

När ticos (CR-borna) går ut och äter lunch äter de casado och har de ”bra” fruar så  kanske de får med sig det som matlåda till jobbet. Den består av gallo pinto (ris med svarta bönor, ibland serverade var för sig), sallad, stekt matbanan och något protein (kyckling, fläsk, biff, fisk eller ost). I de flesta jag sett och ätit och även när jag googlar finns det en grönsaksgryta också men inte någonstans har jag fått tag på ett namn på den. Så galet god och jag skulle så gärna vilja veta vad det är. Så skumt att det inte står någonstans fastän det känns som att den är en av de vanligaste tillbehören även till andra rätter. Tror det är typ yuca, chayote, squash, morot, paprika och lök och sen kokt på nåt gott sätt med nåt lite sött och salt. Nån som vet? Känns inte som någon idé att försöka laga CR-mat någon annanstans eftersom den är så beroende av råvarorna. Grunden i allt är de goda grönsakerna och frukten, många av dem går inte alls att få tag på i Sverige (en del finns på Teneriffa men antagligen inte exakt samma sorter) och även de som går smakar inte likadant. Himla kul ändå att det fortfarande finns sånt som inte exporteras. Att det finns en massa frukter och grönsaker som jag inte testat än trots att vi hade ”testa exotiska frukter”-dagar i grundskolan. Jag hoppas verkligen det fortsätter vara så, att det fortfarande blir ett äventyr att resa med massor av nytt att upptäcka.
Hur många av dessa har du ätit?
DSC_9652

DSC_8833

Detta kallar de limón alltså citron. Utsidan ser ut som en stor lime och insidan som clementin. Mycket sötare än gul citron men surare än typ clementin

Till frukost åt jag macka (hade med mig bröd från New York) med vit ost och guava-sylt. Guava var skoj och rätt gott, smakade inte likt något annat men passade väldigt bra som sylt – inte nåt jag kommer sakna men gott som variation till annan sylt. Obs att Guaba är en helt annan frukt (avlång längst upp till vänster på planschen) vilket är superförvirrande eftersom det på spanska inte görs skillnad på bokstäverna ”v” och ”b”…

IMG_4299

Såna här förpackningar hade de typ all sylt och sås i, inte bestämt än om jag tycker den var smart eller inte

Mejeri-industrin är stor här och det finns områden som är ganska kända för sin ostproduktion. Främst vit ost som kanske mest påminner om mozzarella (dålig liknelse men kommer inte på någon bättre) som de har på allt. Vissa varianter är riktigt goda och andra smakar typ ingenting.
IMG_4171
Finns även en konstig smet som de kallar sour cream som inte är ett dugg sur utan smakar mer som messmör som de gärna har ovanpå allt möjligt; pannkakor, tortilla, burrito, arroz con pollo osv. På tortilla och allt gratinerat har de sen någon helt smaklös typ hushållsost.

Tror att främsta syftet med osten inte är att det ska smaka gott utan bli mindre torrt. För maten här är galet torr. Väldigt lite geggor och även geggorna är ofta väldigt torra. Mycket är ju bönbaserat och jag är nog lite känslig för den där ”växer i munnen” och ”fastnar i gommen”-känslan som bönor ibland får. Och då känns det torrt även om det är rinnigt. Istället för potatis har de yuca (obs inte yucca som är en palm och inte har nåt med den här roten att göra), eller maniok/kassava som det heter på svenska och det var en jättekul ny bekantskap. Väldigt likt potatis men något sötare (lite åt sötpotatishållet) och mjöligare (denna torrhet…). Friteras som pommes frites och chips, hälls i grytor m.m.

IMG_4620

Tacos med friterad yuca

Att äta LCHF på CR tror jag är betydligt jobbigare än gluten- och mjölkfritt tillsammans – ticos älskar kolhydrater 🙂 Här är bild på en helt vanlig middag – jag har inte hoppat över något utan det här är allt som serverades:

IMG_4430
Majstortilla med ris med potatis. Det är lite köttfärs blandat med potatisen (det vegetariska alternativet hade bara potatis och squash) men inte mycket. Jag gillar och mår bra av kolhydrater så jag klagar inte men lite kul är det ju. Läst några olika artiklar om forskning som tyder på att det finns tre olika typer av kroppar. Ungefär 1/3 av befolkningen mår bäst av mindre kolhydrater och mer fett, 1/3 mår bra av mer kolhydrater och mindre fett och 1/3 behöver ungefär lika mycket av båda. Det tror jag verkligen på, en del mår så bra av LCHF och en del mår så himla dåligt av det – jag är definitivt en av de som behöver mer kolhydrater. Sen ska man absolut inte dra det för långt och det hänger kanske mer på att man ska ha bra kolhydrater och bra fetter men som grundtanke. Vi är alla olika så det är klart vi behöver olika kost! I CR (som i traditionell mat i de flesta kulturer) är det lätt att få i sig kolhydrater i alla fall. Precis som i indisk mat används potatis ungefär som morötter och serveras ofta i grytor och typ köttfärssås – med ris till. Tortilla serveras till det mesta och ersätter inte ris. Protein finns det ju gott om i alla bönor och linser men fett har de inte så mycket faktiskt. Det friterade är inte alls så fett som vi är vana vid – inga oljiga fingrar efteråt, inte alls mycket olja i maten (de har inte kommit på salladsdressing heller) så det är väl mjölkprodukterna då som de får fett från…

IMG_4534

Mycket mer populärt än potatischips är bananchips. Saltade, osaltade, på sötbananer, på mogna bananer, med salt och citron (!) osv. Gott, kul och mycket fräschare än potatis – inte alls så feta men mer mättande så inte lika lätt att få i sig en hel påse konstaterade M när jag tog med till Sverige för att bjuda 😉

Som skolmat hade de en hel del som liknade kallopps (det låter så himla trist men såg och luktade rätt gott) men det har jag inte sett så mycket av på restauranger och liknande.
IMG_4855
De har två såser som finns överallt. En chilisås som påminner väldigt mycket om Tabasco och är nästan lika stark (ger alltså bara smak och inte anti-torrhet) och sen Salsa Lizano. Lizano är egentligen ett märke och de har några andra produkter också men det är Salsa som är Såsen med stort S. Närmsta liknelsen är typ HP-sås eller Worcestershire sauce och de har det på och i allt. Glutenfritt och helvegetariskt (mjölk- och äggfritt) som tur är 🙂

Jättespännande grej är att en av de vanligaste efterätterna/mellanmålen är risgrynsgröt! En supergullig lärarassistent i skolan som jag blev vän med köpte en liten burk med det åt mig en dag när jag inte hade med någon frukost (att jag ätit frukost innan jag gick kom räknades inte) och det smakade precis som risifrutti! Lite rinnigare och ännu lite sötare men annars helt likt! Sen fick vi det som efterrätt en dag på HB och då var den varm och med kanel och amerikanerna tyckte det var jättefascinerande att jag tyckte det var så kul. Fortfarande lite rinnigare och betydligt sötare och de har kryddnejlika i vilket ju ger en lite annan smak (fortfarande väldigt juligt för mig). När jag sa till kokerskan att vi hade samma i Sverige fast utan kryddnejlika så berättade hon vad de hade i och då visade det sig att de gör den på kondenserad mjölk vilket antagligen är förklaringen till att den blir så söt. Men det var skoj (och gott) tyckte jag! Alltid kul med sötsaker som är glutenfria typ… 😉 Mer specifikt om glutenfritt, mjölkfritt och vegetariskt har jag skrivit om här.
IMG_4451

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: Celiaki på Costa Rica och lite vegetariskt och mjölkfritt | Gymnasiet på Teneriffa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s