Kaffe

Standard
DSC_8902

I Valle de Orosí och många andra områden är kullarna täckta av kaffeplantor

(Tidsinställt inlägg)
Tack Svenska Kyrkan på Teneriffa och vollisbollisarna för att ni lärde mig dricka kaffe! Det gjorde det så otroligt mycket lättare att komma in i gemenskapen här. Framförallt i skolan men även med kokerskan på Home-basen och andra jag mött. Ticosarna (tico = Costa Rica-bo) älskar sitt kaffe och de är väldigt stolta över det. Eftersom jag bara har några få år som kaffe-drickare har jag inte riktigt lärt mig allt om bönor och kvalitet och sånt – men jag känner absolut skillnad och är nog (tyvärr) finsmakare och inte särskilt glad i billigt pulverkaffe osv. De har förklarat att de exporterar allt kaffe av bra kvalité och själva nöjer sig med det billigare kaffet men de är ändå noga med att det ska smaka gott. De konsumerar mängder av komjölk i andra sammanhang men inte i kaffet för vuxna, däremot har de gärna socker i. Laura, en av mina lärare, hade fem matskedar strösocker i en inte ens full mugg…

Flera har stolt berättat hur de började dricka det som bebisar i nappflaska och när de sett min förskräckta min förklarat att det var utspätt och säkert halva flaskan var mjölk… En halv flaska kaffe tycker jag låter rätt mycket det med! Som om inte barn brukar vara alldeles tillräckligt speedade som det är…

IMG_4282

För tonåringarna var det självklart att ha med sig en mugg till frukostrasten

I nästan alla klassrum på skolan fanns kaffebryggare och de lärare som inte hade i sitt hade stenkoll på vilka rum som hade så de kunde ta. Det var en härlig social grej liksom. De kunde visa att jag var välkommen och uppskattad genom att erbjuda mig en kopp och jag kunde senare visa att jag kände mig som ”en av dem” genom att be om att få ta en. När det blev svårt att komma på samtalsämnen kunde vi prata kaffe och jag känner mig mycket mer delaktig i fikapauserna när jag har en kopp i handen även om jag inte kan ta kaka. Det är nåt jag verkligen kan känna i Sverige också, det är liksom socialt accepterat att hoppa över sötsak om man tar kaffe. Har man ordentligt med socker i kaffet så behövs ingen sötsak till heller har jag insett (obs att många anser att det går alldeles utmärkt att ha både supersött kaffe och supersöt kaka).

Men ja, kaffe är en stor grej här. En av de vanligaste souvenirerna och kaffeplantage är en av de vanligaste turerna. Vi behövde inte åka på tur för att få se kaffeplantan och bönorna på nära håll så det var kul. Jag hade ingen aning om hur växten såg ut innan jag kom hit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s