Marknader av olika slag

Standard

Såg en efterlysning av marknader och loppisar på Teneriffa och tänkte att det kunde vara intressant för fler att läsa om så jag gjorde ett litet inlägg istället för att bara svara som kommentar.

De flesta byarna där det finns turister har marknad en eller två gånger i veckan och man får väl säga att de huvudsakligen är för turisterna. Säkert går kanarierna någon gång precis som vi bofasta går någon gång om året men det är nästan exakt samma sak som säljs varje vecka och det är till stor del turistiga saker. Blandad kvalité men för det mesta bra, priserna är nog alltid bättre än i affärer (sällan du hittar samma produkter dock så svårt att jämföra) och det finns väldigt mycket olika saker! Så jag tycker absolut man ska besöka någon om man är här, att det är ”turistigt” betyder att du har stor chans att hitta bra souvenirer/presenter till bra priser, försäljare som pratar engelska, att du får vara lite på din vakt så du inte blir lurad och att det finns ficktjuvar.
DSC_2028

Så var ska man åka då? Jo, saken är den att samma försäljare ofta följer med marknaden när den åker runt vilket betyder att vill man besöka flera får man hålla koll så man inte hamnar på samma som bara bytt plats. Men hur man gör det har jag ingen aning om tyvärr 😉 Jag vet att det är en som är i Los Cristianos, Las Americas och Costa Adeje och en annan som är i El Médano och Los Abrigos (men alla försäljare hänger inte med till varje ställe varje gång). Kommentera gärna om ni har bättre koll! De allra flesta veckovisa marknaderna hittar ni på den här sidan: http://www.mercadillosemanal.com/en.tenerife det går att sortera efter veckodag, kommun och typ av marknad. ”Mercados ecológicos”/”mercado del agricultor” är ”bondens marknad”och rekommenderas för färsk och billig frukt och grönsaker. Sen finns det ”rastros de segunda mano” vilket betyder loppis och finns främst i de större städerna (men även i Guaza, Guargacho och Llano del Camello vad jag hört). ”Mercadillos generalistas” är blandade marknader med prylar och brukar vara det man menar när man talar om marknaderna. Det kan finnas fina sjalar, leksaker, gigantstora underkläder, begagnade och nya böcker, smycken, kläder, väskor och skärp, hattar, ”magiska” armband/kulor/grönsaksskalare osv. Vi köper alltid aloe vera-produkter där för det är bättre pris och bättre kvalité än de man hittar i affärer.

Sedan finns det second hand-affärer med lokaler som har öppet hela veckorna:
De flesta ”charity shops”/second hand-affärer drivs av de olika organisationerna som tar hand om hemlösa djur. Ofta är affärerna och donationer enda inkomstkällan och vad jag vet drivs all verksamhet ideellt (jag har skrivit mer om dem här). Live Arico har affär bl.a. i Los Cristianos, väldigt centralt nedanför katolska kyrkan där jag fyndat en del kläder. De är otroligt trevliga och det mesta kostar bara någon euro, det var via dem vi tog våra katter Eña och Zola. Cats Welfare har en affär i Golf del Sur, nån annan en i Adeje och det finns många fler och även på norra sidan ön. Här är några länkar:
http://www.livearico.com/shops-en.html
http://www.cats-welfare-tenerife.com/charity-shop/
http://www.dogswelfaretrusttenerife.com/charityshop.php

Även brittiska Lions finns här och har affärer i Los Cristianos och Costa del Silencio – de är dyrare än de andra men pengarna går ju till bra saker och sakerna/kläderna är ofta i bra skick. De charity shops jag har varit på har jag lagt in på kartan med Teneriffa-tips så kika där för att hitta var de ligger.
shop-los-cristianos

Utöver dessa så finns det även marknader som bara är vid enstaka tillfällen. T.ex. outlet-marknader där byns lokala affärer står och har rejäl rea, mat-marknader där massor av lokala produkter säljs, hantverksmarknader osv. På många ”fiestas” (typ helgonfirandena) finns också en rad med byns hantverkare som passar på att sälja.
Jag lägger in lite länkar till tidigare blogginlägg om tillfälliga marknader (ni kan ju kika vilket datum de är skrivna för en idé om när de kan komma igen):
Hantverksmarknad i Puerto de la Cruz: https://gymnasietutomlands.wordpress.com/2014/10/30/puerto-del-2/
Exposaldo (outlet) i Los Cristianos – var även förra året vid ungefär samma tid: https://gymnasietutomlands.wordpress.com/2014/03/15/exposaldo/
Matmarknad från Y:s blogg:
http://teneriffaliv.blogspot.com.es/2015/04/marknad-med-lokal-mat-och-hantverk.html
Konsthantverksmarknad i Las Americas från Y:s blogg:
http://teneriffaliv.blogspot.com.es/2014/10/vad-gor-man-en-lordag.html

dsc_0779
Så marknader är kul – missa inte det 🙂 Antingen att ni går på den som är i området ni bor i eller om ni passar på att åka iväg till något ställe som ni ändå vill besöka just den dagen de har marknad. Och second hand-affärerna kan vara super om man behöver något eller bara tycker det är kul att titta men tänk också på att ni kan lämna in allt ni inte vill ha dit! Är det inte öppet när ni går förbi brukar man kunna lämna in på restaurangen bredvid.

Annonser

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s