Trettonhelg

Standard

IMG_3499
Var på Stiftsgården första helgen på ”Global Trettonhelg” – jättelyckat och roligt!

Är alltid så absurt vackert där och jag vet inte om det var synd eller tur att jag inte hade med systemkameran, hade jag haft det hade jag kanske bara varit ute och fotat istället för att delta på aktiviteterna… 😉
IMG_3602

Helgen var fylld av intressanta föredrag, seminarium och workshops om diverse globala problem. En man som heter Raheel hade kommit från Pakistan för att berätta om hur det var där, vilka problem som fanns, hur de arbetade med dem och lärde oss en hel del allmänna fakta om landet. Lite jobbigt att inse hur mycket jag inte hade någon aning om!
Visste ni till exempel att de har otroligt vackra berg, odlar jättemycket och är en av världens största exportörer av apelsiner, bomull, ris, dadlar, lök m.m.? Att många kvinnor i städerna är otroligt välutbildade (ofta mer än männen)? Att de snart inte kommer ha tillgång till rent vatten i städerna på grund av att befolkningen ökar så snabbt? Att kristna är extremt förtryckta och enligt lag inte får sitta i riksdagen? Att orsaken till det är att man ser kristna som en del av ”väst” och tänker att ”kommer vi inte åt USA så kan vi åtminstone ta de kristna”. Att det är dödsstraff på blasfemi/hädelse (och att kritisera lagen)? Att Saudiarabien driver extremistiska skolor på landsbygden där fanatisk islamism lärs ut. Att barn på 7-14 år rekryteras att utbildas till självmordsbombare. Att ”utbildarna” är så skickliga att de på bara någon timme kan hjärntvätta barnen helt, men att det tar många år att rehabilitera dem så att de kan återgå till ett normalt liv. Och det jag tyckte var nästan otäckast av allt; att 65% av statsbudgeten går till militären och att landets utrikespolitik helt sköts av militären (även officiellt alltså – sen påverkar de ju allt möjligt inofficiellt utöver det). Mindre än 1% av budgeten går till sjukvård respektive utbildning. Så även om det officiellt är en demokrati med en folkvald regering så är det fortfarande extremt styrt av militären och enligt Raheel har talibanerna stor makt.
IMG_3547

Raheel talade även om olika metoder för konfliktlösning och berättade om hur de ordnar läger för olika religösa ledare där de ”tvingar” dem att bo tillsammans och sa att det här att dela vardag och sova i samma rum kanske påverkade mer än aktiviteterna under dagen.

Sedan var Johannes Oljelund som är tjänsteman på Utrikesdepartementet där och berättade om klimatflyktingar och vi diskuterade vilka för- och nackdelar som finns med att göra det till en juridisk term. Så var det seminarium om medling mellan brottsutsatta och gärningsmän, väldigt intressant då jag aldrig hört om det förut och hennes berättelser gav mig faktiskt en mer nyanserad bild av ”gärningsmännen” som enligt henne inte ens är män för det mesta. 90% av alla brott begås tydligen av killar mellan 15 och 17 år – det är helt galet!

IMG_3529
En tjej från Kristna Fredsrörelsen berättade om ickevåld och började hela workshopen med att fråga vad våld är. Vilket visade sig vara en klurigare fråga än det först verkade, finns en del olika definitioner faktiskt. Fysiskt eller psykiskt våld mot en levande varelse var väl ganska givet. Men är det våld om det är mot en sak? Räknas de strukturer som leder till våld? En definition av en norrman vid namn Galtung (så skoj namn att jag kom ihåg det) menar att det finns direkt våld, strukturellt våld och kulturellt våld. Direkt våld är tydligt och konkret, det finns en tydlig utövare och det skadar direkt. Till strukturellt våld räknas social orättvisa på olika sätt (diskriminering, ojämn fördelning av resurser, utanförskap osv.) och det är inte alltid givet vem som är skyldig utan ofta är alla i gruppen mer eller mindre medverkande. Kulturellt våld är normer och det som gör att annat våld upplevs mindre fel. När en kultur på något sätt rättfärdigar de andra sorternas våld är det kulturellt våld. Intressant va?

Som ni märker lärde vi oss otroligt mycket och det var så kul! Sista kvällen var det supé med supergod trerätters middag och därefter bal och disco.
IMG_3555

IMG_3508

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s