Hemlösa husdjur

Standard

IMG_2782

I förra inlägget skrev jag om Bertha som vi hade som fosterkatt under en månad och här tänkte jag fokusera lite mer på själva foster/hemlöse-delen. För nu när jag hört kvinnan från Cats Welfare berätta hur otroligt många katter det är som lever ute och ännu mer hur otroligt många kattungar de hittar hela tiden så önskar man verkligen att fler ville ta hand om dem istället för att köpa från uppfödare. Själv har hon 14 katter hemma för tillfället liksom… Bara för att de inte har någon annanstans att ta vägen.

Jag bara tänker på vilken underbar möjlighet det är för de som stannar kortare perioder. Tänk om man är här bara nån månad eller så och känner sig lite ensam och så kan man få hem en kattunge och gosa med några dagar eller en vecka. För hon sa att de flesta hittar permanenta hem inom några dagar (vilket låter helt otroligt!) eller en-två veckor så man behöver ju verkligen inte vara bofast för att ställa upp! Det är till väldigt stor del kattungar de behöver fosterhem till och kraven är liksom att det man kan erbjuda är bättre än att bo på gatan. Vilket en ensam kattunge inte klarar. Så även om den bara får mat och vatten är det skillnaden mellan liv och död. Lite uppmärksamhet, social träning, lära sig gå på låda och en trygg plats att sova och det är himmelriket. Cats Welfare kräver ingen stor lägenhet, har man andra djur räcker det att den får ett eget rum, de står som sagt för alla kostnader, inga egentliga förkunskaper eller vana krävs, de kommer hem till en och lämnar och hämtar och har man några frågor är det bara att ringa dem. Värt att tänka på, eller hur?

IMG_2757

Vem vill inte ha en sån här liten sötnos som sällskap liksom?

Det finns många organisationer som tar hand om husdjuren som lever på ute här på ön. En del har vuxit upp inne men sedan blivit övergivna och en del bott ute i generationer. De vuxna som mår bra tas in och steriliseras men släpps oftast ut igen sen och ofta om morgnarna ser man små engelska tanter som går omkring och ställer ut mat åt dem. Men de som är sjuka försöker de ge veterinärvård och ibland behöver de tas om hand hemma hos en människa åtminstone tills de mår bättre. Och så är det de övergivna ungarna som de hittar som är alldeles för små för att klara sig själva ute.

Ett flertal av organisationerna har ”charity shops”/second hand-affärer för att få in pengar till veterinärskostnader, mat osv. Ofta är affärerna och donationer enda inkomstkällan och vad jag vet drivs all verksamhet ideellt. Live Arico har affär bl.a. i Los Cristianos, väldigt centralt nedanför katolska kyrkan där jag fyndat en del kläder. De är otroligt trevliga och det mesta kostar bara någon euro, det var via dem vi tog Eña och Zola. Cats Welfare har en affär i Golf del Sur, nån annan en i Adeje och det finns många fler och även på norra sidan ön. En av de äldsta organisationerna är K9 som har två stora djurhem för katter och hundar men har även tagit hand om fåglar, reptiler, åsnor, kaniner och till och med två lejon står det på deras hemsida! En lista med en stor del av de organisationer som tar hand om hundar finns här.

shop-los-cristianos

Live Aricos affär i LC

Det är så otroligt många djur här som behöver hem så det finns verkligen alla möjligheter att hitta någon som passar en. Ungar eller vuxna, sociala eller självständiga, stora eller små osv. Alla är eller ska bli steriliserade – vill man ha fler får man adoptera av de som redan finns. De är även kollade hos veterinären, avmaskade osv. så det finns typ ingenting som gör det bättre att köpa från en uppfödare än att adoptera vad jag kan komma på, gör ni?

Så om ni vill ha ett djur (och det gäller oavsett om det är här eller i Sverige eller någon annanstans – hemlösa djur finns tyvärr överallt) snälla adoptera istället för att köpa från uppfödare! Vill/kan ni inte ha ett djur permanent kanske ni kan hjälpa till genom att vara fosterhem, volontärarbeta (antingen i en 2hand-affär, med att sprida info eller på ett djurhem) eller donera (saker till affärerna, djurmat eller pengar). 

Till alla ni som engagerar er: ni är fantastiska!

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: Marknader av olika slag | Gymnasiet på Teneriffa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s