Fotokurs på Café Zanzibar

Galleri

DSC_4169
(Klicka för att läsa hela) Det var ett tag sedan jag bloggade nu, inte vetat vad jag ska skriva om direkt. Och den här veckan har jag varit helt slut efter en intensiv helg på fotokurs. Men det var fantastiskt roligt och lärorikt och jag känner verkligen att jag utvecklades!

Stället var fantastiskt härligt, Café Zanzibar i närheten av Marstrand. Ett afrika-inspirerat B&B med över 70 hönor, ett gäng ankor, fyra kaniner, en katt och så rökeri där de rökte lax och räkor! Stället drivs av Anneli Utter som under sommarhalvåret har det här och under vinterhalvåret reser runt och fotograferar djur. Anneli fixar allt med mat, boende, café, odlingar, djur osv själv med lite hjälp från sin mamma och några tjejer som stod i kassan i caféet. Helt obegripligt för mig hur man kan fixa det, hon måste ha så mycket överskottsenergi att göra av med!
DSC_4437

Verkligen härliga rum med vackra textiler och överallt fanns Annelis häftiga foton från resor
IMG_2214

Djuren hade det verkligen så otroligt bra där. Fyra kaniner som dagtid hade tillgång dels till ett ordentligt hus med gott om plats och sen dessutom en enorm ”gård” med massor av spännande stockar och stenar att hoppa runt bland. Dessutom la Anneli in grenar med färska löv varje morgon. Jag tycker kaniner är ganska tråkiga men det var ändå härligt och väldigt rofyllt att sitta därinne bland dem och gosa lite. Hade kanske hellre gosat med katten men den var mest vildkatt och höll sig undan men gav sig inte på varken kaniner eller hönor.
DSC_4847 DSC_4056

Hönorna alltså, helt underbara! Där kunde jag äta ägg med gott samvete för det syntes hur bra de trivdes. Sprang helt fritt om dagarna och var inne i en rejäl inhängnad på natten så inte räven skulle ta dem. Käkade räkrester och egenpickad mask, uppfostrade kycklingar, njöt av livet och agerade fotobjekt.
DSC_4230

Vår lärare Tony Meyer som skulle köra Tough Viking (helt galet obstacle race med hinder av eld, is, vatten, el och taggtråd för den som inte vet) så vi kallade honom vikingen. Det var tydligen till det han sparade ut skägget. Väldigt kunnig, pedagogisk och bra lärare. Mycket egna åsikter som han inte ville ha ifrågasatta men de allra flesta var helt vettiga så då är det ju ok 😉

DSC_4283 DSC_4284

 Vi höll igång från sju på morgonen till efter midnatt två intensiva dygn (kom fredag kväll och åkte söndag kväll). Fotografering varvat med funderingar kring fotona varvat med ren teori varvat med experiment varvat med bildvisning osv. Vi fick teman som ”ljus” och ”enkelhet” att fotografera och lämna in och sen tog vi upp dem på storskärm och vi fick ge och ta emot kritik på bilderna. På teoripassen gick vi igenom precis alla inställningar som går att göra på en systemkamera och vad de innebar, vad man ska tänka på när man köper kamera eller objektiv och vad saker som fullformat, sensor, brännvidd osv verkligen är och innebär i praktiken. Diskussioner kring vad som kännetecknar en bra bild, hur man ramar in på olika sätt, får bilden intressant, när man ska ha vilka inställningar osv med extra fokus på porträtt och närbilder. Ett trevligt gäng, åtta stycken i rätt blandade åldrar. Funkade bra och vi lärde oss av varandra, delade rum med Lena (bilden nedan) som var jätteschyst.

DSC_4258

När han hörde att jag fotograferade lite bröllop gav han en del tips kring det (typ att det är oschyst mot andra fotografer att inte ta ordentligt betalt) men det jag tyckt varit svårast är kontakten med paret och instruera hur de ska stå och så och det sa han att han också tyckte var hemskt. Fick känslan av att han mest gjorde bröllopsfotografering för att få in pengar, väldigt mycket jobb för begränsat med kreativ frihet. Han bekräftade också det jag trodde att det är extremt svårt att få betalt för bilder som inte är på uppdrag.  Lärde mig väldigt mycket och har kanske i efterhand svårt att peka på så många konkreta exempel men nu blir det liksom bra när jag fotograferar på manuell och jag känner mig mycket tryggare i inställningarna. Tidigare har jag mest använt manuellt läge när jag fotograferat typ blommor och haft gott om tid, nu kommer jag våga ha det även när jag fotograferar porträtt och bröllop. Dessutom känns det roligare att fotografera nu, känns som jag fick en hel del kreativ inspiration också!

Det var som sagt rökeri där också och vi fick både rökt lax och rökta räkor -riktigt smarrigt!
DSC_4448 DSC_4343

Övning med slutartider – vill man frysa, skapa rörelseoskärpa på motivet eller rörelseoskärpa på bakgrunden? Obs. att Tony agerar lejon 😉
DSC_4804

Sen kom pappsen och hämtade och tog med mig på sightseeing på västkusten! Orust och Tjörn, Mollösund, Fiskebäckskil, öar som jag inte minns namnen på och en massa fina utkikspunkter 🙂 Efter en helt fantastisk helg med strålande sol var ju västkusten tvungen att visa sin rätt sida och regnet öste ner under stora delar av måndagen men jag fick ju se ändå även om det inte var perfekt fotoväder.

Mollösund var väldigt mysigt och det skulle gå att ta riktigt bra bilder där. Märkligt att det för bara någon vecka sedan måste varit fullt med folk och sen bara för att semestern var slut var det helt dött med undantag av några tokiga ryska (?) kajakpaddlare. Där fanns även världens kanske sötaste lilla brandstation (inte längre i funktion tyvärr) – kan inte ens fått plats en bil liksom. Och i Fiskebäckskil var det inspelning av Saltön (såg ingen kändis tyvärr). Skyltarna var så härliga tyckte jag med alla pilar åt alla håll. Och jag kan verkligen tänka mig kampen mellan Morgans fisk och Larssons fisk – flest lappar vinner?
DSC_4879
DSC_4884 DSC_4893
DSC_4882

En jätterolig helg som verkligen lyfte den här lite händelsefattiga sommaren. Tack för en underbar födelsedagspresent! Antar ni är nyfikna på fotona jag tog nu, ni hittar dem här 🙂
Vi fick alltså en del fotouppgifter där vi fick lämna in en-två bilder, jag har inte med alla bilder jag lämnade in och jag lämnade inte in alla de här. Men jag har sorterat in dem under det temat jag tog dem. För hela tiden när vi hade fritid så hade vi också en inlämningsuppgift i huvudet som låg där. Sen var det inte helt lätt alltid, det var smart att börja med ljus för sen tänkte åtminstone jag på hur ljuset var i bilderna hela tiden.
Kommentera gärna vad ni tyckte och om det var någon särskild bild ni tyckte mer om. Jätteroligt att få kommentarer och synpunkter och det var också väldigt roligt på kursen att vi fick ge och ta emot kritik på varandras bilder.DSC_4878

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s