Fortsättning på spindelföljetongen

Standard
Idag har Egon flyttat ut. Hon anföll mig när jag stod i köket och lagade mat. Svingade sig från taket ner i mitt ansikte. Egon är stor. Jag tycker inte om att ha kryp i mitt ansikte. Så jag bestämde mig för att det var dags för Egon att flytta hemifrån och prova på livet ute i naturen. Att jag inte gjort det tidigare är faktiskt mest för att jag knappt sett henne sen hon fick ungar, lite nät har jag hittat men hon har hållit sig gömd. Sparade sig väl till attacken idag…
Givetvis har de senaste veckornas spindelmöten fått mig att läsa på en del. Jag skrev igår att jag inte kan göra något bara lite grann utan börjar jag googla något så slutar jag inte förrän jag har lärt mig allt som är värt att veta om ämnet. Det gällde även spindlar. Jag började googla för att få veta om Egon bets (då hade hon åkt ut direkt) men sen för att veta det var jag ju tvungen att ta reda på vilken sort hon var och så vidare… Egon är alltså en Stor husspindel (Eratigena atrica), typ en av de vanligaste inomhusspindlarna som finns i Sverige men igår hittade jag en lite ovanligare sort faktiskt.
IMG_1405
Efter att ha letat massor på diverse spindelsidor på internet (det finns en hel del) gick jag med i facebook-gruppen Spindelnätet. En grupp där det varje dag läggs upp bilder på diverse spindlar av olika slag (det är då man inser vad många olika arter det finns) och antingen skriver de vilken sort det är eller så frågar de så någon spindelnörd kan svara. Jag ville inte vara en jobbig nykomling och fråga om något som besvarats alldeles nyss så jag bläddrade bland de senaste inläggen och såg bland annat en som undrade om hon behövde stödmata korsspindelbebisarna som bodde på hennes altan (hon fick svaret att hon inte behövde vara orolig, de skulle klara sig). Men ingen bild på någon som såg ut som min lilla inneboende så jag la upp en bild. På någon minut svarade två stycken att det var en krabbspindel (Thomisidae) men de visste faktiskt inte vilken sort – sjukt coolt att ha en spindel som inte ens spindelnördar vet vilken sort det är! Eventuellt är det en Xysticus audax med ovanlig täckning, om någon undrar alltså…
Så jag lät henom bo kvar över natten bara för det men imorse plågade Eña den en lång stund så sen lät jag den flytta ut den med. Så nu skulle jag kunna tro att jag är helt ensam här i stugan (med katterna) men jag tror nog jag snart hittar nya spindelkompisar… Och hur bra de än hållit sig gömda tror jag inte riktigt på att jag skulle fått ut alla Egons ungar, det låter inte troligt helt enkelt.
Annonser

»

  1. Kul! Det innebär att du slipper silverfisk för det gillar spindlarna att äta. När Elin utrotade spindlarna i huset hon köpte av mig fick hon besvär med silverfisk – och de är väl lite äckliga, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s