Midsommartårta

Standard

bild 5-8

Det var ju lite knytisaktigt hos Klingsbos så jag tänkte ta med något till fikat. Det är taktiskt väldigt smart att ta med sig gott fika för annars vet man aldrig som glutenintolerant om det finns något man tål så jag brukar göra det (den här gången fanns det dock TRE (!) sorters glutenfria bakverk… och inget med gluten). Dessutom är det så mycket roligare att göra gott fika än god mat och det är mycket större chans att det blir uppskattat för typ alla gillar sötsaker 🙂 Den här gången var den stora utmaningen att jag visste att jag inte skulle ha tid/energi varken dagen innan eller samma dag och jag hade inte så mycket ingredienser hemma på onsdagen (när jag hade tid/energi) för det var väldigt spontant allting. Ägg hade jag så då gjorde jag två marängbottnar för maräng är alltid gott. Men ingredienser till fyllning var det dåligt med så då fick jag tänka ut något som var enkelt att göra så jag skulle hinna på fredag förmiddag. Och så har ni fått hänga med i hela mina tankegångar (minus alla bispår), det låter så genomtänkt när man skriver ner det men det är fruktansvärt ostrukturerat i min hjärna egentligen. Dock blir det förvånansvärt ofta bra på slutet, åtminstone när det gäller sötsaker 🙂 Man måste faktiskt inte krångla till precis allting så eftersom jag till Y:s födelsedag för några veckor sedan upptäckte världens godaste och enklaste tårt-topping vore det ju dumt att inte återanvända den. Eftersom det är så otroligt avancerat så vet jag inte om jag verkligen i ord kan beskriva hur man gör men jag gör ett försök:

Ingredienser som krävs är sojavisp och hallon. Redskap som behövs är bunke, sked, visp och eventuellt micro. Man tar sojavisp (jag har använt Alpros vispbara sojagrädde båda gångerna) och vispar den. Helst ska den nog vara så kall som möjligt (då jag bara vispat sojagrädde totalt två gånger i mitt liv behöver jag prova några gånger till för att förstå hur man gör för att få den så fast som möjligt – återkommer när jag är mer insatt i ämnet). Därefter tinar man frysta hallon, gojsar ihop färska eller har fått färdiggojsade hallon som ens morsa kokat upp med några droppar honung någon dag tidigare. Och så blandar man i dem i grädden… Ju mer hallon man har i proportion till grädden ju coolare färg får den och ju mer hallon smakar den (okej, det kanske ni kunde räkna ut själva…). Eftersom det här är så sjukt gott så kommer ni precis som jag göra det flera gånger och då kan man ju börja experimentera med hur hela hallon man vill ha, hur mycket kärnor man vill ha och om man vill tillsätta typ citron eller vaniljsocker eller nåt.

Med andra ord typ det enklast som finns. Det går säkert bra att göra med vanlig grädde också, det är det jag sett andra göra men jag och alla som smakat har blivit så otroligt positivt överraskade av sojagrädden att jag faktiskt rekommenderar er att testa!

DSC_2658

Nöjd Y med sin tårta 2:a juni

Och jag kan ju inte göra något utan choklad så mellan marängbottnarna körde jag chokladtryffel, grymt gott. Alltså typ mörk choklad, sojagrädde (en förpackning räckte ganska lagom till tryffel och hallongrädde) och en klick mjölkfritt margarin. Det jag älskar med sånt här är att det är inte gott fastän det är allergivänligt (förutom äggen – jag lovar att jag någon gång ska prova att göra kikärtsspadsmaränger, då blir det äggfritt också) utan typ just för att det är det. Jag vet att jag tyckte det var godare mjölkfritt åtminstone och ingen hade väl velat ha mjöl i liksom? Hjälp vad jag babblar nu, jag hinner ju inte ens komma till det jag egentligen tänkt skriva om… När jag väl börjar skriva så kommer det så mycket tankar som jag skriver ner och hela min hjärna är ett himla kaos. Och om jag inte slutar nu så kommer jag skriva en hel uppsats om hur min hjärna inte fungerar.

Okej Freja, nu var det kanderade blommor du skulle skriva om. Om någon mot förmodan inte redan skulle veta det så kan jag inte göra något bara lite grann utan jag såg en bild på facebook på någon som hade kanderat syrenblommor och haft som tårtdektoration. Och sedan dess kan jag allt om vilka blommor som växer i min omgivning, vilka blommor i Sverige som är ätliga, vilka som är giftiga och att midsommarblomster har väldigt många roliga namn (skogsnäva, gibbergräs, storknäbb, skogsnäbb, skogsnäfört, olskopsblomma, skullhansblomma, abrahamsros). När jag hade sett den där bilden cyklade jag alltså iväg till närmsta syrenbuske och smakade på en blomma. Det smakade tantparfym. Jag tycker inte om tantparfym. Jag vill inte att min tårta ska smaka tantparfym. Så då kollade jag vilka andra blommor man kan äta och efter att ha sett en fin lista på massor av ätliga växter som inte växer här ute i skogen tittade jag istället mig omkring vad som fanns. Skojade med Y om att digitalis är fint (jättegiftigt) och den första blomman jag tänkte på var faktiskt smörblomma men även den är ju giftig/inte nyttig. Sedan var det liksom inte så många fler som hade stora, fina blommor som skulle gå att kandera. Efter massor med googlande hittade jag i alla fall att midsommarblomster inte var giftigt och då var det ju självklart, förstår fortfarande inte varför den inte används mer. Inte en enda människa såg jag som hade använt den till något ätligt men enligt någon finsk flora (jag kan skriva en till uppsats om hur underbart det är med finska hemsidor och hur alla bra faktasidor slutar på .fi) var den ätlig och jag läste hur många listor som helst på oätliga växter och där stod den inte med. Blåklint är FYI också ätligt och ingen av dem smakar typ något alls (inte tantparfym åtminstone) så de passar perfekt som dekoration!

Att kandera var typ det mest meningslösa jag gjort i mitt liv och jag förstår inte vem som gör det och varför. Det är ändå typ finare med färska blommor. Kändes grymt satsigt, lät väldigt fint och det var skoj att veta hur man gör men jag kommer inte göra det igen. Om man ska göra det ska man nog göra det med någon blomma som inte går sönder (typ syren) i alla fall. Penslade med pensel (!) blommorna med äggvita och strödde mixat (för att det skulle vara mer finkornigt) socker över dem och det låter mycket enklare än det var. Nej fy, jag ångrar inte att jag gjorde det men det finns meningsfullare saker att göra framför tv:n.

IMG_1400 IMG_1422

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: En dags ätande | Gymnasiet på Teneriffa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s