Allergiska tankar

Standard

Halloj!

Jag blev erbjuden att skriva ett inlägg på Unga Allergikers blogg vilket jag givetvis tackade ja till! Det är ju en grym organisation och jag sprider gärna info om Teneriffa och lockar folk att komma hit! Är alltid lite extra jobbigt att åka någonstans som allergiker så det känns kul om man kan peppa någon att ändå våga. Jag har ju själv trots allergier, intoleranser och en svår astma aldrig låtit bli att åka iväg. Jag har varit i många länder, ibland har det fungerat bättre och ibland sämre.Vi har för det mesta sett till att ha möjlighet att laga mat själva som backup om det kaosar helt med maten annars och tagit med oss egen mat att äta på flyget. Några gånger har jag blivit dålig men det löser sig för det mesta.

Jag har även varit på sjukligt många läger, i början gällde SCUF (svenska celiakiungdomsförbundet) för att det kändes tryggt. Sedan orkester och teaterläger där jag kände de flesta sedan tidigare och ledarna kände mig och visste om mina allergier. Men sen har jag varit på Stiftsgården och där har det fungerat bättre för varje år (maten var fruktansvärd första åren men det finns ju knäckebröd, frukt och sallad -jag har aldrig varit kräsen) och senast var det riktigt bra. World Scout Jamboreen var en riktigt utmaning eftersom så stort ansvar lämnades på mig. Det var ingen ledare som fixade min mat utan det skulle jag lita på att jag tillsammans med min helt nya patrull skulle göra… Det gick inget vidare men var en erfarenhet och jag överlevde -fanns knäckebröd där med och fantastiska vuxna som när det verkligen krisade hoppade in och delade med sig av mat som funkade. Så med planering, mod och någon form av trygghet i antingen sig själv eller någon annan som kommer vara där tror jag att det mesta löser sig.

Luftburna allergier är alltid klurigare, känner jag mig inte säker på att maten är ok kan jag välja att inte äta den men för vissa räcker det att maten överhuvudtaget lagats. De blir sjuka av att vara i närheten av maten och då räcker det inte alltid ens att gå därifrån. Så allvarligt har jag det inte som tur är, jag är evigt tacksam för det! Jag blir dålig men aldrig så dålig att det inte räcker att snabbt avlägsna mig och proppa i mig medicin och sedan ta det lugnt resten av dagen. Luftburna ställer nästan alltid till mycket mer problem än andra allergier tycker jag. Jag har så svårt att säga ifrån och be folk inte använda parfym etc. Eller som på läger när jag inte kan vara med och städa -hur rättvist känns det? Nu har jag alltid haft så underbara och förstående vänner som accepterat det (tror jag, man vet aldrig vad som sägs bakom ens rygg) men det är som att folk inte förstår hur det är innan man blir riktigt dålig. På några läger har jag fått svåra anfall och då har det blivit en helt annan attityd kring sånt efteråt om man säger så…

Men oftast funkar det. Jag tog badrummet (enda platsen som inte dammsögs) och gjorde det jättefint när jag inte kunde dammsuga eller vara där det dammsugits (funkade super tills jag insåg att jag inte tålde rengöringsmedlen vi använde till badrummet… men det är tanken som räknas). Några föreslog att jag skulle gå ut och plocka blommor då, jättebra idé förutom att jag är pollenallergiker -då började de bli ganska trötta på alla mina allergier tror jag… 😛 Alla läger börjar för mig med att jag ber de jag delar rum med att använda hårspray och parfym utomhus (skitsvårt att övertala dem när det är -30 grader ute men då får man komma på någon kompromiss). Och numera har jag alltid med mig ett paket knäckebröd och lite extra frukt och jag åker år efter år för att jag tycker det är värt lite oro och lite extra pyssel för att få vara med underbara människor och göra roliga saker!

IMG_5078

 

Så våga ta risken! Det är nästan alltid värt det! Är man orolig kan man åtminstone börja med Unga Allergikers läger -deras sommarläger var väldigt tryggt. Eller komma hit ^^

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s