Bakning

Standard

Jag kommer aldrig bli någon bra bakboksförfattare eller bakbloggare! För det första tycker jag det är skittråkigt att fota mat och bak, överhuvudtaget döda saker tråkar ut mig något totalt. Blommor, landskap, människor, djur är jättekul! Mat, hus, stenar -nej. Och dåliga bilder förstör verkligen all lust på att baka det man läst om, vilket är jättebra om man går på diet, så varsågoda:

IMG_5036

För det andra kan jag aldrig hålla mig till ett recept och tänker aldrig gå med på att skriva så trist och övertydligt som man verkar behöva för att nå folk.

För det tredje bakar jag alldeles för sällan.

För det fjärde är jag alldeles för flexibel. När jag var liten tålde jag knappt nåt alls. Det var mycket riskakor på den tiden, något jag fortfarande inte känt någon jättelust till att försöka göra. Sedan räknade jag allt i piggelin och så småningom Ahlgrens bilar och choklad. Att bli bjuden på bakverk är en relativt ny företeelse som fortfarande är mycket ovanlig för mig. Det är nu jag ska säga att det var därför jag själv som treåring började experimentera med olika mjölsorter och mjölkdrycker och därmed som femåring var en fullfjädrad kock. Ja, alltså sandkakor och vattenpölssoppa har jag väl lagat till och tvingat folk smaka på men någonstans där gick nog gränsen.

Men alla dessa olika matallergier, äggallergi som försvann när jag var i 6/7-årsåldern, mjölkproteinallergi som försvann på lågstadiet, laktosintolerans/mjölköverkänslighet som försvann lite senare, glutenintolerans som fortfarande är kvar och dessutom min mamma som inte tål vete alls, inte laktos och numera inte heller mjölkprotein har gjort mig flexibel när det gäller bakande. Och väldigt kunnig inom vissa områden. Det är en ytterligare anledning till att jag inte vet om folk skulle orka läsa mina recept. De blir helt enkelt för långa med alla dessa alternativ. Dessutom bestämmer jag aldrig i förväg att jag ska baka utan det är något som bara faller mig in och då får man anpassa efter vad som finns hemma.

Idag har jag i alla fall bakat chokladbollar, både nyttiga och onyttiga. Gissa vilka som blev godast? Vi kan ju låtsas åtminstone att det var att jag bytte ut kvargen (som jag aldrig sett här och inte heller någonsin sett mjökfri) som gjorde det men jag är tveksam. Nä men jag är väldigt skeptisk till det här att göra godis nyttigt. Kan inte det få vara något man kan lyxa till det med? Sen är det ju så att jag inte är särskilt desperat och har svårt att föreställa mig hur det är att ha vikten som det viktigaste i livet. Jag är ”bortskämd” nog att snarare behöva bekymra mig för under- än övervikt. Anledningen till att jag testadenyttighetsbollarna (http://fitnessbyisabelle.shapemeup.se/2013/06/16/10-nyttiga-goda-bakelsersnacks/) var att vi för en gångs skull råkade ha dadlar hemma och att jag är på ständig jakt efter något att kunna få i mig till frukost.

Så här ser receptet ut i min kokbok:

75 g smör

4 msk socker

mer vaniljsocker än du tror

3 msk kakao

3 dl havregryn

nåt att rulla i + nåt gott

Makes sense?

Skulle jag dela det med någon annan skulle jag bara få miljarder olika frågor på om det kanske är möjligt rent teoretiskt att göra det mjölk/laktos/gluten/kolhydrat/ägg/kakao/vanilj/olja/lyx/gott-fritt. Såklart det är! Det absolut bästa med chokladbollar är att man inte behöver ha det i ugnen. Man har möjlighet att ändra hela tiden och det går inte att misslyckas. Det kan bli mer eller mindre gott men då har du alltid själv möjlighet att mixtra under tiden. Blir det för rinnigt har du i mer havregryn, blir det för torrt (vilket det nästan aldrig blir- snarare tvärtom) har du i lite vatten. Ingen av ingredienserna är obligatoriska och det är helt upp till dig vad du har i. Så gillar du dadlar får du väl ha det och tycker du smör är fett kan du väl skippa det. Tar du bort kakaon blir det kanske inte chokladbollar men då får du hitta på ett annat namn. Eller så kallar du det ändå, jag gör långt ifrån alltid bollar av det men inte kallar jag det chokladmoja för det. Så skulle jag skriva det så jag slapp frågor skulle det väl bli såhär (och jag lovar att jag faktiskt provat alla de alternativ jag skriver):

75-100 g smör/margarin/grädde(havre/soja/ris men då måste du ha mindre mängd)

3-6 msk strö/rå/rör-socker

0-2 msk vaniljsocker/florsocker

2-5 msk kakao (mindre om du har choklad i -mer om du är chocoholic)

2 1/2-4 dl havregryn (ren eller oren är upp till dig) (går även med mjöl av olika slag men blir mer kaksmet då)

Lite vatten om du vill

VARIANTER:

*Nougat(inget vatten, mindre smör, mindre socker)

*Kardemumma

*Apelsinskal

*Hallon(inget vatten, mindre socker)

*Kaffe(inget vatten)

*Hackad choklad (mindre kakao)

*Polkagrisar (mindre socker)

*Nötter

*Doppa i choklad

RULLA I:

Hackade nötter, karamellfärgad/ofärgad kokos, karamellfärgat/ofärgat pärlsocker/florsocker, riven choklad, strössel, kakao, polkagrisar etc.

Det är väl okej men blir sjukt långt och är rädd att ingen kommer orka läsa. Folk verkar vilja ha allt färdigt bara. Inte tänka själva så mycket. Men det här receptet kan alla göra till sitt favorit. Jag brukar göra mitt grundrecept med lite av varje och sedan beroende på dagsläge och vad jag är sugen på just då ändrar jag det. Smaka av är ju det viktigaste i all matlagning och bakning men många verkar för lata för det. Ibland blir det godare än annars för ibland kommer jag inte riktigt på vad som saknas. Kakao kan smaka väldigt olika beroende på märke och färskhet och likaså smör/margarin. Men jag har aldrig slängt en chokladbollssmet och jag har aldrig inte tyckt det blivit gott. Det mesta går ändå att rätta till. Det är upp till er hur mycket ni orkar jobba för ett bakverk men jag kan inte komma på någon som kan äta överhuvudtaget men inte kan äta det här. Det handlar om vad man har i.

Så idag blev det typ en bakkrönika eller? Det lät fint åtminstone 😉 Vad tycker ni om sådana här inlägg? Där jag bara skriver av mig? Kommentera gärna!

Annonser

»

  1. Härligt Freja! Jag var först oroad över, efter att ha sett fotot , att du skulle lämna oss utan att tala om hur vi kan få till en av dina chokladbollar! Men se där jag oroade mig helt i onödan …..och nu har jag så många nya kombinationer på ingredienser….ris låter intressant….kokat eller rispuffar???? dum fråga…man kan ju så klart testa bägge eller ta lite av varje! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s